To je stari eto
in sicer eto1.htm (po novem)
in je tukaj 'for the reference'
zadnjič pedenano 12.1.2004

novo 16.2.2001

Država naj bo organizirana kot javni zavod, ki je v lasti ljudi, kateri v državi živijo in jo živijo; ponavadi z davki . Državo naj upravljajo ljudje, ki naj bodo izvoljeni po volji ljudstva. Na noben drug način, vsak človek posamezno, čimbolj globoko v strukturo. In seveda najpomembnejše: vsi, ki upravljajo državo imajo posebne privilegije, ampak zato toliko manj osebne svobode --> če lažejo ali kradejo morajo svoj dolg državi odslužiti, ravno tako državljani.

 

 

Blaginja vseh ljudi
je osnova vsega, ker, dokler se človek ne počuti popolnoma varno, ni dovolj dobro. Popolnoma varni ne bomo nikoli ker smo zelo odvisni od narave. Ampak če imamo relativno blaginjo vseh, mora biti že resnična nesreča, da se ti kaj zgodi. Lahko pa nevarnost katera nam dandanes preti od sočloveka zmanjšamo na minimum, točno z blaginjo vseh, da ne rečem s pravično neenakostjo, proti čemur se oblastniki od vedno borijo da bi si bili vsi med seboj enaki: kralj, predsednik, delavec, kmet, uradnik,.... enaki seveda nikoli ne bomo, ker eni pač hočejo garat da bodo, če drugega ne imeli več kot sosed, eni so pa pač leni. Pravična neenakost pač.

Državna uprava
je seveda tukaj zaradi nas in ne mi zaradi nje. In tako se mora tudi obnašati. Vsi zaposleni v njej se morajo obnašati do državljanov kot prodajalke v trgovinah; da bom ja še kdaj prišel; da bo ona ja mela kaj za početi; da ja ne bo brez dela ostala; ali pa on. Prav tako. In to velja za vse ljudi, ki prejemajo davkoplačevalski denar. Od osebe, ki mi izda novo osebno, preko tiste, ki mi izda potni list, preko one, ki mi v šoli potrdi potrdilo o vpisu, pa do policaja, ki me ustavi na cesti, ker sem prehitro peljal, do poslanca, do predsednika; da se ne bomo ljudje slučajno odločili, da jih rabimo ravno pol manj. Pa da ravno tistih, ki smo jih gledali in sovražili, ko smo stali v vrstah med čakanjem, da so ravno oni tisti, ki jih ne potrebujemo.

Davki in davčna uprava
Omogočimo ljudem plačevanje davkov. Tudi tistim, ki danes delujejo kot kriminalci in jih seveda ne plačujejo.
Kajti (imho) lažje je nadzorovati kriminalce (ki so tako ali tako okoli in okoli nas pa nič ne naredimo zaradi tega, ker se nam pač ne zdi tako grozno kar delajo ali pa celo koristimo njihove kriminalne usluge), s tem da plačujejo davek. Kajpak ne more biti vskdo 'kriminalec' saj jih seveda nadzorujemo. Temu bi jaz rekel nevarni poklici. NORMALNO je pa, da se niti slučajno ne da tolerirati kraj, ubijanja, laganja,...

Tisti, ki imajo več denarja in s tem tudi dobrin, morajo plačati višje davke (kar jih menda že sedaj, čeprav od potnih stroškov sigurno ne). Pa tudi tiste stvari katere so slabe za človeka po mnenju kajvemkoga obdavčimo bolj kot neke druge, npr. kruh, mleko,... S tem že avtomatsko dosežemo da tisti ljudje kateri uporabljajo slabe stvari za neke ostale, plačujejo večji davek, da se stvari izenačijo. (ne pa 6.5 pa 19 ccc)

Vojska
Zaposlenih na vojaškem ministrstvu (katerim se plačuje iz davkoplačevalskih sredstev) je ogromno. Ne vem, tam okrog 20000, od tega 10000 v vojašnicah. In teh 10000 plačujemo ves čas. Zakaj torej ne bi med temi našli toliko ljudi, ki bi bili sposobni ubraniti svoje sodržavljane pred nekim sosedom recimo (za napadati - mislim da se vsi strinjamo - da ne rabimo niti vojakov niti orožja) in toliko, da sodelujemo z Natom na primer, na osnovi proporcionalnosti, kolikor imamo zemlje ali pa ljudi. Potem seveda ne rabimo sploh naborov in tega, lahko pa imamo še vedo vojaški rok in status rezervista za tiste ki si to želijo.

Šolstvo
Mogoče, da so naredili res dober sistem, po katerem se bodo naši zanamci učili, ampak, če se npr. pri zgodovini ne bodo učili o: Sumercih in njihovi bateriji in astronomiji, o podobnih starih ljudstvih, ki so posedovala mnoga znanja. Da ne pozabim na Lavrina ki je v Slovenijo pripeljal sarkofage. In če bodo otroci še vedno take živčne razvaline --> hvala lepa zanj - tega res ne potrebujemo.

Zdravstvo
Zadnje čase sem nekaj okrog zdravnikov hodil in ugotovil da so zelo neučinkoviti (sestre in bolniki prenašajo papirje peš, namesto da bi jih elektronsko po omrežju, pa ne samo po bolnici ampak tudi bolnice in zdravstveni domovi med seboj, za pipeline in paralelizacijo se niso slisali, da ne govorim o ogromnih hodnikih ki samevajo poplodan, čeprav so čakalne dobe 6 mesecev)

 

Davkoplačevalci - lastniki
Če je podjetje uspešno se ponavadi dobiček deli med lastnike, to so seveda državljani, pa tudi med zaposlene. Če je izguba, ta kratko potegnemo državljani sami. In tako smo vsi zainteresirani, da država čim bolje funkcionira. Seveda se vsi s tem ne bomo ukvarjali, ampak toliko pa že da bomo opazili in preprečili, da nam ne bodo kradli kot so nam do sedaj, brez vsake težave.

Volitve
Volimo svoje predstavnike v državni zbor ali parlament ali karkoli že ti ljudje predstavljajo, kaj vem nadzorni svet zavoda mogoče ali pa upravni odbor - uglavnem - da glih za vsako klobasarijo ne rabmo raje sprasevat.
Volili bi LJUDI, katere sicer tudi lahko podpirajo stranke. Ne volimo strank in ne seštejemo katera stranka je zmagala. Po vrsti. Kolikor glasov dobiš toliko veljaš. Zmagovalec bi mogoče lahko bil predsednik, drugi šef parlamenta, tretji...
Tale je pa nova: na volitvah je treba vljučiti izbiro 'NIHČE OD NAŠTETIH', da se ljudem da možnost da povedo da nam to kar poganjajo ni všeč. Da nismo zadovoljni z nobenim od naštetih (ljudi). In če ta opcija, 'NIHČE OD NAŠTETIH', na volitvah zmaga, nihče od ljudi, ki so kandidirali ne sme sodelovati na ponovljenih volitvah, ker so pač preslabi.
Seveda bi pri prvih volitvah imeli absolutno prednost stari politiki katere že vsi poznamo in so nam celo nekateri všeč. Ampak počasi bi prišli v parlament tudi 'običajnejši ljudje', koliko običajnejši, mislim da ni dobro omejevati. In oni bi bili odgovorni ljudstvu, ki jih je tja izvolilo, za svoje napačne odločitve, predvsem zato, da se ravno vsak 'tazadn' ne bi spravil kandidirat za parlament. Lahko pa tudi kandidira, če se mu zdi da lahko nekaj dobrega prispeva k temu za kar se vsi borimo - pa to ni več denarja od soseda, ampak blaginja, po možnosti vseh; če pa že ne vseh, pa vsaj ljudi, ki živimo v Sloveniji.
Ti isti ljudje bi tudi morali bdeti z budnim očesom, kaj se dogaja v državni upravi in popraviti stvari še preden je prepozno. To zavzema tudi nastavljanje ljudi, zaposlenih v državni upravi in to predvsem zaradi količine denarja, ki jim jo lastniki prepuščamo v upravljanje.
Za volitve bi morda zelo zalegli poceni računalniki, katere bi lahko kupila tudi gospodinjstva, ki si ga ne morejo privoščiti (sej vsi vemo: za inet ne rabis več kot p200,32 kar ni noben denar in če se uzame količina kar naredi država pridejo ljudje do poceni računalnikov). Za ostale škrtice ali lenuhe pa bi namestili računalnike na volišča.
Tako bi omogočili vsakemu, ki mu je vsaj malo mar, da glasuje po svoji volji. Za kogarkoli ali karkoli že glasuje in da so mu pri tem zagotovljena vsa bistvena dejstva, ki se tičejo problema. Ne kot sedaj ko se človek npr. glede ukinitve elektrarne v Trbovljah ni mogel odločati na osnovi drugega kot tega, kar je videl v medijih, katerim pa tako ali tako ni potrebno govoriti resnice. Ali glede volilnega sistema, za katerega še danes ne vemo kako in kdo bo prišel v parlament; razen tistega odstotka, ki je glasoval za. Tako pa bi natanko vedeli kdo bi. Ker treba je glasovat za *ljudi* ne stranke. Saj tudi interesov ni le toliko, da odgovarjajo npr. SNS, SDS, SLS,SKD, LDS,... ampak jih je ne vem 2 000 000 ali ne?
Tako ali tako so na koncu politiki tisti, ki "pedenajo" stvari in nebi nam smelo biti normalno, da ko eno reč zašuštra, gre in zašuštra še drugo, in tako naprej. (ga premaknejo drugam)

Privilegij upravljalcev
je predvsem to, da dobiš možnost v tej državi spremeniti stvari tako kot se tebi zdi da je bolje, zate in za druge, kajti, z idejo se začneš vzpenjati, ne s tem da poznaš prave ljudi - lahko tudi, ampak, če ni od tebe nobenega haska, naslednjič sigurno ne prideš več v parlament; ali pa tudi, pač po volji ljudstva. Seveda tudi denar za tako odgovornost ne more biti majhen, saj je skorumpiranost največja težava v državni upravi.

Osebna svoboda upravljalcev
se naj bi zmanjšala. Ampak v smislu predvsem dveh reči: nič laganja , nič kraje - v nobenem primeru - nikdar. Kraja ne more nikoli biti opravičljiva v Sloveniji, kjer pač nihče ne živi tako slabo, da bi moral krasti (sploh pa ne upravljalec bogate države). Ker mu ostali, kateri hočemo imeti več kot drugi (ker niso vsi ljudje taki) preko davkov plačujemo, da ima za jesti, piti, spati. Pa mogoče še kej zraven. Če hoče imeti več, bo treba zato pač nekaj narediti, ampak krasti zagotovo ne. V Sloveniji ne. Osebna svoboda bi se zaposlenim v državni upravi zmanjšala tudi glede podatkov o tem: koliko je kdo zslužil, koliko ima premoženja, koliko ga je imel prej, koliko ga ima sedaj, koliko ga bo imel, ko bo pranehal svojo funkcijo... Vse mora biti dostopno javnosti v vsakem trenutku. Nobenega skrivanja. Ker če se nekomu zdi, da mora to ali ono stvar skriti - jo zatajiti - bo prav hitro prišla nuja, da se zlaže v zvezi z njo. Ko pa ta laž pride do sodišča ("ker na vasi se vse izve"), pridejo sankcije, če za drugega ne, za laž. Ta pa seveda pri taki ureditvi kjer se vsi trudimo govoriit resnico, povzroči hude sankcije.

Sankcije
Dolg, ki ti ga odmeri sodnik moraš plačati. Če nimaš dovolj, delaš za državo, kateri si prizadejal škodo ali pa njenim državljanom. Delaš, kar ti ukažejo. najbolje pa bi bilo, da se vsakemu, ki se mu kaj takega primeri, najprej da možnost, da odsluži, s tem da dela kar najbolje zna, če ni glih lopov ali pa morilec. Če ne more ali noče, gre pa po lestvici navzdol, dokler ne pade v samico z lučjo in knjigami, ki govorijo o njegovi težavi.
Ker je pač predpostavka za delovanje takega sistema poštenost ljudstva (ne kradi,ne laži), jo je treba na nek način zagotoviti.
KAKO?!
npr. Z računalniki, katere uporabljamo že za volitve in podobne stvari, lahko prijavimo kriminalca (kar lahko že sedaj če še ne veste), tudi če se nam samo zdi da se dogaja kriminal. In ker imamo pač računalnike ni problem ugotoviti katera imena se kar naprej ponavljajo. Tukaj pride na sceno pragovna funkcija (en izhod ki je pogojen z določenim številom vhodov). Dobro naštudiran in spremenljiv algoritem 'izpljune' imena, katera romajo na sodišče kjer sodnik odloči kaj se bo z prestopniki zgodilo.
Ne vem, morda se tudi motim, ampak mislim, da bi se nabralo dovolj ljudi ki bi ta algoritem spisali, saj smo ena bolj računalniško razvitih dežel. Tako pravijo.

Prostitucija
Vsi ki se ukvarjajo s prostitucijo in z njo na kakršenkoli način služijo denar, morajo od tega zaslužka plačevati davke; brez izjem.
S tem dosežemo varne prostitutke (obeh spolov), brez aidsa in ostalih bolezni. Ti ljudje bi tudi končno lahko zaživeli normalno življenje, se normalno udejstvovali v družbi, saj bi bili popolnoma enakovredni ostalim (ker pač plačujejo davke). Da o nadzoru in profitu države sploh ne govorim.

Droge
Vsi, ki se ukvarjajo drogami (katerekoli vrste) in z njimi na kakršenkoli način služijo denar, morajo od tega zaslužka plačevati davke; brez izjem. S tem dosežemo da imajo državne institucije (v katerih so zaposleni pošteni ljudje) nadzor nad njimi. In tako odgovornost za odvisnike prestavimo na pleča preprodajalcev, kateri morajo paziti da odjemalci ne postanejo odvisniki ampak uporabniki - uporaba ne pa zloraba! Kajti ravno preprodajalci mamil lahko nadzorujejo svoje odjemalce; država pa naj poskrbi da bo teh čim manj. Ampak ne z represivnimi sredstvi, ki zdravijo posledice, ampak naj odpravi vzroke, zaradi karterih mlado in staro sega po drogah.

Pravična neenakost
Njena definicija je zihr zelo težka, če greš v detajle. Če pa pogledaš bistvo stanja danes pa to pomeni da tisti, ki dejansko ustvarjajo dobrine in storitve, ne da so njih lastniki, morajo imeti več kot drugi. S tem mislim npr. da nujno nek pek kruha MORA več zaslužiti kot fuzbaler, če karikiram. Treba je ugotoviti kaj je pomembno. Določiti mogoče?

 

Zaenkrat toliko če imaš pripombo ali idejo pa kar na forum z njo!

 

če boste stran pozorno prebrali in če kaj spremljate kaj se v državi dogaja boste ugotovili, da se z majhnimi koraki vedno bolj približujemo temam na strani. (profesionalna vojska, delo zapornikov na svojem delovnem mestu,.. zaenkrat pač take stvari katere oblastnikov ne bolijo npr. droge, prostitucija,...)

 

index - boljše življenje - dogodki - eto - mediji - main

 

od 1.8.1999
last updated 16.2.2001 ; ; ; novo