home
oglasne kartice
nalepka in brošura
plakati
vidiki
škoda
apel
zgodovina

 

 

Ekonomski in politični vidiki

Prvi in glavni razlog za takšno stanje na področju drog je treba iskati v ameriškem družbenem in pravnem sistemu, katerega "pravičnost in demokracija" sta aplicirani tudi pri nas. Verodostojni podatki kažejo, da so bile ZDA v 19. stoletju velesila v pridelovanju konoplje, ki so jo s seboj prinesli že Španci ob koloniziranju Južne Amerike in omogočili njeno širitev po celotni ameriški celini. Severni Američani so jo gojili v vseh državah in vlada je celo spodbujala tekmovanja za večji pridelek. Glaven obrat v odnosu ameriške vlade do marihuane se je zgodil okoli leta 1920, ko začne pisec senzacionističnih zgodb Hearst prikazovati črnce in Meksikance, kot blazne zveri po kajenju marihuane. Hearst je spremenil vsem poznano besedo konoplja v marihuana, s čemer je zmedel Američane. Zaradi vedno večjega, a neupravičenega strahu, sproduciranega s strani medijskega aparata, služabnika državne ideologije, marihuano počasi začno prepovedovati. Leta 1930 stopi na mesto tajnika državne blagajne Andrew Mellow, lastnik podjetja Gulf Oil. Od takrat so si republikanski predsedniki v Ameriki prizadevali za popolno prohibicijo kanabisa in kriminalizacijo uporabnikov, saj so bili denarno podprti od ljudi, ki so imeli v lasti petro-kemično, tobačno, papirno in farmacevtsko industrijo, katerim je prohibicija pomenila masten zaslužek. Medtem, ko so si demokratski predsedniki prizadevali za sprostitev zakonov in celo legalizacijo marihuane so republikanski (Bush, Reagan, Ford), fanatično naročali velike zažige nasadov konoplje, si prizadevali za prepoved in uničenje raziskav o učinkih in obenem namenjali velike denarje za anti-propagado proti konoplji. Republikanske vlade so povečevale kapaciteto zaporov in vanj trpale po 250.000 uživalcev ali posestnikov marihuane na leto.

Amerika, kot najmočnejša država še vedno igra svetovnega policaja za droge. Prav zaostrovanje prohibicije in tako legitimirani politični pritiski na države, proizvajalke razlličnih substanc npr. Južna Amerika, Severna Afrika, Azija, predstavlja Ameriki najmočnejši instrument politične in ekonomske kontrole nad omenjenimi deli sveta.

Konopljino olje - gorivo prihodnosti

Olja, pridobljena in semen, vsebujejo približno 30 odstotkov olja, in se uporabljajo za izdelavo loščil, barv, mil in jedilnega olja, največ semena pa se uporablja za ptičjo hrano. Olje pridobljeno iz konoplje je revolucionarnega pomena tudi v prehrambeni industriji, saj varuje pred boleznimi srca, je najgospodarnejši vir beljakovin, in brez opojnih snovi.

Prav tako je lahko konopljino olje čist nadomestek dizelskega goriva, kar je odkril že Rudolf Diesel leta 1894. V nekaterih ameriških državah so preizkusili rastlinsko olje, ki so ga primešali gorivu. Rezultati so pokazali, da so se emisije zmanjšale za 75 odstotkov. Uporaba nove mešanice goriva, bi lahko zmanjšale število človeških žrtev zaradi bencina in karcinogenega izpušnega plina.

 

Ena tona papirja lahko reši 12 odraslih dreves

Osnovna sestavina papirja je celuloza, ki jo papirna industrija uspešno pridobiva iz lesa. Izsekavanje gozda povzroča katastrofalne posledice v okolju, ki bi jih odpravili s pridobivanjem konoplje, s kar 4-krat večjo vsebino celuloze od lesa in štirikrat večjim hektarskim donosom v dvajsetih letih. Gojenje konoplje bi tako resno zmanjšalo sekanje gozdov, saj je ta rastlina ena primarnih obnovljivih virov. Konopljo lahko vzgojimo že v 100-ih dneh, drevesa, ki jih posekamo za papir, pa za svojo ponovno rast potrebujejo od 50-500 let. Rastlina potrebuje za razliko od drugih, za vlakna gojenih kultur, relativno malo gnojenja in skoraj ne potrebuje pesticidov. Poleg tega se beli brez klora in drugih škodljivih kemikalij. Za proizvodnjo papirja iz konoplje se porabi manj energije, kot če bi ga proizvajali iz lesa. Medtem ko papir, narejen iz lesa porumeni, papir izdelan iz konoplje ne spremeni sestave in barve več stoletij. Celuloza, pridobljena iz konoplje, je predstavljala glavno sestavino papirja na katerem so bile natisnjen prve knjige na prvih tiskarskih strojih Gutenberga. Na podoben papir je bila natisnjena tudi Deklaracija o neodvisnosti in Ustava ZDA.

Prav tako prehrambena industrija išče v vodi topne, biološko razgradljive snovi za embalažo hrane. Iz konopljinih vlaken bi lahko izdelovali embalažo, ki bi v naravi delovala kot naravno gnojilo.

 

Tekstilna industrija

V devetnajstem stoletju je skoraj vse prebivalstvo nosilo oblačila, narejena iz konoplje. Države, ki so gojile bombaž, so igrale pomembno vlogo pri prohibiciji, saj so se zavedale prednosti konoplje. Konopljina vlakna so daljša in bolj upogljiva, močnejša in trpežnejša kot lan. Lahko se uporabljajo za vrvi, umetne gobe in tkanine, ki so bolj trpežne kot bombaž. Glede na donos, konoplja prekaša bombaž za vsaj 200 odstotkov, v idealnih razmerah pa še več. Prav tako pa je pri gojenju bombaža uporabljeno slaba tretjina vseh pesticidov, ki jih uporabimo v vsej industriji. Po drugi strani konoplja zatira plevel in zato ne potrebuje pesticidov.

 

 

Družbeni vidiki


Diagram 1:
Odvisniki z drogami (na tisoč prebivalcev)
Diagram 2: Uporabniki marihuane med najstniki (odstotki)
Diagram 3: Uporabniki marihuane med celotnim prebivalstvom (odstotki)

Opazimo lahko, da ZDA vodijo v vseh kategorijah, kljub njihovi zelo strogi prohibicijski politiki in izvajanju teh politik.

Konoplja je psihoaktivna, zavest spreminjajoča droga. Fizični učinki so skromni, glavna tarča delovanj so možgani. Receptorji ležijo v hipokampusu, ki vpliva na višje možganske centre, ki kontrolirajo zavest, spomin in občutke. Preko teh vpliva na dojemanje bolečine, počutja, lakote in kontrolo mišic.

Mnogi poročajo o njenih ugodnih učinkih (zato je njena občasna uporaba tako razširjena), nekaterim pa povzroča nelagodje in slabo počutje. Vpliv je odvisen od uživalca in od okolja, v katerem drogo uporablja.

Nekaj najpogostejših občutij uporabnikov konoplje:

 • povečana pozornost vseh čutil, posebno tipa, okusa in sluha; povečano zanimanje za hrano (munchies) in glasbo
 • prosti tok idej v hitrem, nedoločenem redu; podobno sanjam
 • zmanjšana sposobnost koncentracije in kratkoročnega spomina
 • občutek lebdenja, lahne omotice in/ali občutek težkih udov
 • hiperaktivnost, nemirnost, vzhičenost in klepetavost v prvi uri ali dveh, kasneje zaspanost in/ali otopelost
 • subjektivno zaznavanje časa; nagnjenost k pretiravanju o minulem času
 • zmanjšana presoja in koordinacija, posebno pri izvajanju kompleksnih nalog; zmedenost; nezmožnost izražanja misli v besedah

Učinki so po kajenju opazni takoj, po oralnem uživanju pa po uri ali več. V nasprotju z drugimi drogami (alkohol, amfetamini..) ne povzroča mačka. Vplivi preprosto izginejo, predvsem po kvalitetnem in globokem spancu. Kronični uživalci lahko čutijo posledice še nekaj dni po prenehanju, kar si razlagamo z odlaganjem THC-ja (aktivna substanca) v maščevju telesa. V krvi pa je prisoten 48 ur in več, pri občasnih uživalcih pa je ta vrednost tudi v krvi zanemarljivo nizka.

 

 

Medicinski vidiki

Kot razloge za prohibicijo se navaja skrb države za svoje državljane. Marihuana naj bi bila zelo škodljiva snov, z učinkom na možgane, spomin in telo in mora biti zato prepovedana. Marihuana v zmernih količinah ne povzroča hudih poškodb možganov in telesa in je dokazano bolj zdrava od alkohola in cigaret, povsem toksičnih snovi, ki nista prepovedani.

Leta 1988 je ameriški Oddelek za boj proti drogam (Drug Enforcement Administration-DEA) imenoval konopljo za eno izmed najvarnejših terapevtskih substanc, ki jo pozna človeštvo. Predlog legalizacije marihuane za zdravstvene namene, še posebno za zdravljenje rakavih bolnikov, je bil zavrnjen. Prav tako ni uspel predlog, da bi marihuano na novo kategorizirali.

Marihuana je eno najbolj varnih, učinkovitih in cenejših sredstev, v primerjavi z zdravili, ki jih uporabljamo. Celo The Lazer, eden prestižnejših medicinskih zbornikov, je leta 1995 zapisal, da niti dolgotrajna uporaba konoplje ne škoduje zdravju. Doda tudi, da krivda za nekatere socialne probleme leži na politikih, ki ne priznavajo teh dejstev in tako s prohibicijo ustvarjajo probleme, ki jih drugače nebi bilo. V 20. stoletju je zdravilnost marihuane dokazana, oz. za nekatere bolezni potekajo testiranja, najbolj pa so tehtna pričanja bolnikov.

Marihuana dokazano:

 • sprošča,
 • lajša migrene,
 • zmanjša slabost in bolečino, povezano s kemoterapijo bolnikov z rakom,
 • pomaga pri primerih anoreksije, saj zbuja apetit,
 • olajša napade astme in poglobi dihanje (oralna uporaba),
 • ljudem z aidsom: zmanjša bolečine, uniči slabost in zbuja apetit, zmanjša stres in depresijo,
 • pomaga zdraviti glukom (zeleno mreno) ter pomaga nadzorovati epileptične napade
 • pomaga zdraviti posledice multiple skleroze,
 • v nekaterih primerih deluje antivirusno,

Marihuna bi lahko zamenjala cca. 20 % predpisanih zdravil, ki so sedaj v uporabi. Pred prepovedjo marihuane je bila le-ta aktivna učinkovina v 40-50 % patentiranih zdravil. Raziskave so pokazale cca. 50000 možnosti komercialne uporabe rastline konoplje.

MMM - Milion Marihuana marš
Marihuana marš - Ljubljana